Henrik Frank's Hjemmeside

Geocaching

Hvad er geocaching

Geocaching går kort fortalt ud på ved hjælp af en GPS, at finde beholdere (Geocaches) der er skjult forskellige steder.

Beholderne kan variere i størrelse, og vil som minimum indeholder en logbog hvor man skriver sit geocacher navn og den dato man har fundet cachen. Cachen kan også indeholde forskellige bytteting.

Min egen baggrund indenfor geocaching

Jeg har altid været fascineret af kort og kompas, og siden jeg i 2010 fandt min første geocache, har jeg i større eller mindre omfang dyrket geocaching.

Under geocacher navnet Team-Frank-DK har jeg ved slutningen af 2015 fundet omkring 1900 caches. Oprindeligt cachede jeg enten sammen med min søn eller alene, men nu er geohunden blevet min trofaste følgesvend.

Jeg geocacher ikke meget til dagligt, men plejer med jævne mellemrum og sætte en hel dag af, hvor hunden og jeg drager ud i det blå på nye eventyr.

Profile for Team-Frank-DK

Hvorfor Geocache

Umiddelbart vil mange nok forbinde geocaching med en aktivitet for børn. Selv om det selvfølgelig kan være sjovt for børn at finde en cache, er langt størstedelen af geocachere voksne mennesker, der kan lide at komme ud i det fri.

Mange inklusiv mig selv, bruger geocaching til at komme rundt og se steder, man ellers ikke umiddelbart ville komme forbi. De fleste geocaches, er lagt af folk der kender deres lokal område, og tit vil man derfor blive ført  til de større eller mindre attraktioner, man ikke finder i en turist brochure.

Det kan i nogen tilfælde også være en udfordring bare at finde cachene, da de kan være kamufleret så de selv for et trænet øje, falder i et med omgivelserne. Det kan f.eks. være som en gren på et træ, en sten eller en plante. Jeg har sågar været ude for en cache kamufleret som en fugl på en gren og som en katte efterlysnings plakat.

Nogen er bliver også tiltrukket af fysisk krævende caches, som f.eks. caches placeret højt oppe i et træ, hvor der kræves klatre udstyr, eller dybt inde i en bunker hvor man må mave sig frem med lygte.

Hvordan kommer man i gang

For at komme i gang med geocaching, skal man oprette en bruger på geocaching.com (Bemærk ikke geocaching.dk som er en privat dansk hjemmeside).

Oprettelse af profilen er gratis. Den gratis profil er udemærket til at prøve om geocaching er noget for en, men hvis man vælger at dyrke det mere seriøst, kommer man nok ikke uden om en betalings profil på grund, af de begrænsninger der er på gratis profilen.

Man behøver ikke en decideret GPS for at finde cachene, men kan bruge en smartphone med GPS. Desuden skal man have en geocaching app installeret. Den officielle geocaching app er simpel at anvende, og der findes en intro version til både Android og iPhone. den fulde version koster penge. Et udemærket gratis alternativ til Android er c:geo.

Når man har installeret app'en, er man klar til at gå i gang. Uanset hvilke app man har installeret, vil den formentlig have mulighed for at søge efter caches i nærheden af ens aktuelle position.

Når man har fundet cachen, skriver man dato og geocacher navn i cachens logbog. Herefter kan cachen logges på geocaching.com, enten når man kommer hjem til sin PC, eller også direkte fra app'en. I loggen på geocaching.com, bør man skrive lidt om den oplevelse man har haft med at finde cachen.

Yderligere information

GeoWiki er et dansk opslagsværk om geocaching, og indeholder svar på næsten alle de spørgsmål der måtte opstå.

Der er også flere Facebook grupper for geochachere, hvor man kan stille sine spørgsmål, og følge med i hvad der sker. Dette er 2 af de mest aktive:

Oplevelser   

Nedenfor er lidt eksempler på de steder jeg har oplevet i forbindelse med geocaching, med link til cache beskrivelsen.

GC164KQ Blåbæk Møller

Blåbæk møller
Ved Blåbæk vandmølle på Stevns.
Et dejligt sted med bænke og borde, hvor
man kan nyde den medbragte mad.

GC2PTP8 Munkholm


Udsigt til Munkholmbroen, en tåget april morgen
på vej til Holbæk.

GC1T8N6 Orø 09:Steensbjerg


Det tager kun få minutter at komme med færgen fra fastlandet til
Orø i Roskilde fjord, hvor der er mulighed or at komme hele øen
rundt på geocaching. Billedet er fra
Steensbjerg, som er øens højeste punkt.

GC24KM4 AmfiTeater


Hvem skulle have troet, at der er
et amfiteater i Bregninge på vestsjælland

GC5RZEN Ornamentplateau


Og så skal geohunden selvfølgelig også med. Her ved "Ornamentplateau" som
er en del af Hvidovre Sculpture Park, der er en permanent installation
udført i 1996. I øvrigt ikke et sted man lige falder over,
hvis man ikke er lokalkendt eller geocacher.

GC3HBT0 Loch Ness


Det er skam ikke kun i Skotland, at de har et Loch Ness uhyre.
På Scion DTU i Hørsholm, kan man være heldig at spotte den
lokale udgave af Nessie, når den kommer op til overfladen.